Активният социален живот е полезен за здравето

0
262

Активен социален живот
Според изследване на шведски учени рискът от деменция е много по-малък за хората, които водят активен социален живот.

Реклама

Учените от института „Karolinska” смятат, че спокойната, общителна личност, която трудно се поддава на стрес и има пълен със събития личен календар, е изложена на два пъти по-малък риск от развиване на деменция в сравнение със самотни, склонни към депресия хора. В изследването са участвали 506 мъже и жени.

Деменцията засега предимно старите хора. Тя се състои в различни симптоми, характерни за остаряването, но в много по-силна степен: проблеми с паметта и ориентацията, затруднено решаване на проблеми и т.н. Около 24 милиона души по света са засегнати от това състояние. Учените предполагат, че до 2040 г. това число може да е 4 пъти по-голямо и казват че ключово значение има разбирането на проблема.

Има още фактори, които трябва да се изследват, за да стане ясно каква точно е връзката между начина на живот и евентуалното развитие на деменция. Но макар и първоначална, добрата новина, която идва от шведските учени, е важна: че докато времето не може да се контролира, начинът на живот може – той зависи само от нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here