570-мегапикселова камера

0
116

570-мегапикселова камера

Реклама

Тя е голяма колкото автомобил, струва $35 милиона и ще снима напълно достоен за себе си обект – Вселената.

Камерата има 74 CCD сензора, от които се получава сензор с диаметър 1 метър. Снимките, които ще се получават, ще са толкова големи, че всяка ще се прави за 17 секунди въпреки ултрабързата система за запис на данните.

Работата върху чудовищното съоръжение вече приключва във Fermilab (Fermi National Accelerator Laboratory) – национална лаборатория на американското енергийно министерство, която специализира във физика на високоенергийните елементарни частици.

570-мегапикселовата камера ще снима Вселената, проследявайки 300 милиона галактики за период от пет години. Предполага се, че снимките могат да дадат повече информация за тъмната енергия. Това е една от целите, които са си поставили учените от Fermilab.

Не се знае дали такова нещо като тъмна материя съществува. Нейното предполагаемо съществуване се използва, за да се обясни продължаващото разширяване на Вселената.

Би трябвало заради гравитацията разширяването да се е забавило в периода от Големия взрив досега. Това обаче не се случва, напротив – учените предполагат, че скоростта на разширяването се увеличава. Тъй като не могат да намерят друга причина, учените са измислили теория – че съществува тъмна енергия, която причинява разширяването.

Учените се надяват снимките от 570-мегапикселовата камера да им дадат повече информация за хипотетичната тъмна енергия. Чрез детайлните кадри ще може да се проследи движението на светлината в галактиките, което ще покаже разширяването и най-малкото ще докаже, че то наистина продължава и че мистериозната енергия съществува.

Когато камерата бъде напълно готова, учените ще я монтират на телескоп в Чили и ще започнат петгодишната фотосесия.

снимка: Fermilab

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here