380 милиона години секс

0
201

placoderm
Учените са открили доказателства, че сексът съществува от 380 милиона години.

Реклама

Изследователи са открили скелет на пласодерм (вид изчезнала риба, покрита с костна броня), в който има петсантиметров ембрион. Първоначално учените са смятали, че след като е риба, пласодермът вероятно е снасял яйца, които са се оплождали във водата, и зародишът се е развивал там. Затова откритието на зародиш вътре в рибата е толкова неочаквано. Той е най-ранното доказателство за секс в съвременния смисъл.

Досега най-старите животни, за които се е вярвало, че са практикували модерен секс, са били акули от преди 340 милиона години. Откритият пласодерм, често наричан динозавърът на морето, измества границата назад с 40 милиона години.

„Това откритие е невероятно важно, тъй като в повечето вкаменелости доказателствата за репродуктивна биология са изключително редки,“ – казва д-р Зерина Йохансон, палеонтолог в Националния исторически музей на САЩ.

Първоначално се е смятало, че малкият скелет във вътрешността на пласодерма е някоя нещастна риба, която е била неговото последно ястие. Но изследване върху друга подобна риба навели д-р Йохансон и нейните колеги да разгледат „ястието“ като млада риба, развиваща се в утробата на възрастния индивид.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here