Фитнес енергия

0
184

Контакт

Реклама

Когато преди няколко месеца споделих с приятелката си тази идея, тя щеше да падне от смях. В същността си тя беше съвсем проста (идеята имам предвид): Хората ходят на фитнес. На уредите произвеждат някаква енергия, която никъде не се използва, а би могла да се натрупва и подобно на хамстер в колело хората да захранват малки електроцентрали. На това място приятелката ми се изсмя.

Обаче вчера, докато си цъках из нета, попаднах на информация за една компания на име The Green Revolution Inc и за създателя й Джей Уелан. В компанията са разработили технология, чрез която енергията от фитнес уредите се превръща в електрическа енергия от най-добрия вид  източник – възобновяемия; при това без вредни емисии в атмосферата. Бинго!

Първите устройства, разработени от The Green Revolution Inc, са инсталирани на няколко велоергометъра във фитнес център в Кънектикът. Те се слагат около колелата на уредите и пращат енергията, генерирана от трениращите, в електрическата мрежа на сградата. Освен това всеки трениращ може да види колко точно енергия е произвел. Възможно е и инсталирането на устройствата и в други уреди.

Тренировката на един човек произвежда доста малко електричество – достатъчно само да захрани електрическа крушка или лаптоп за около един час. Но пък ако се съберат повече хора, резултатът ще е доста по-добър.

От The Green Revolution Inc са изчислили, че около 20 велоергометъра за една година могат да произведат 3600 киловатчаса електрическа енергия. С нея могат да се осветят 72 жилища за един месец. Ако всичко това се умножи по броя на фитнес клубовете по света, произведеното количество енергия ще реши поне част от един сериозен проблем на планетата – емисиите на въглероден диоксид.

С две думи, идеята, че група трениращи хора могат да помогнат поне малко на планетата, вече не е научна фантастика. Когато устройствата на The Green Revolution Inc излязат на масовия пазар, ще взема едно на приятелката ми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here