Робот в операционната

0
218

Робот в операционнатаДжойстик в ръцете на хирурга и 3D образ на екраните наоколо: това може да звучи като странна компютърна игра, но всъщност си е съвсем истинска операционна с истински хирург и истински пациент. Просто вместо скалпел лекарят оперира с помощта на робот.

Реклама

Все по-често в хирургията се използват роботи, най-често при пациенти с рак на простатата. Методът е с по-малко странични ефекти от традиционната хирургия и при него много пациенти се възстановяват по-бързо. Освен при лечение на простатата, този метод се използва и при други операции.

Едно от предимствата на работата с робот е по-голямата прецизност на операцията. Роботизираният скалпел работи по-внимателно около нервите и кръвоносните съдове в тазовата област, като по този начин изключително много намалява риска от грешка на човешката ръка. При нормалната операция такава грешка може да доведе до сериозни проблеми, включително импотентност и инконтиненция.

Така или иначе е трудно да се каже колко точно по-добра е операцията с помощта на робот. Единственото, по което различните специалисти са на едно мнение, е, че загубата на кръв е по-малка. Разрезите също са по-малки. Все пак лекарите като цяло смятат, че е прибързано да се каже, че този вид операции е по-добър и че трябва да се използва повече от другия. А това, че роботната хирургия става все по-популярна, се дължи и на факта, че много пациенти сами я изискват с идеята за по-малката кръвозагуба, по-малкия разрез и по-късия престой в болница.

Разбира се, роботът е само допълнение, истинската работа отново се върши от хирурга. Той оперира с машината по същия начин, по който би оперирал със скалпел.

Не всеки пациент обаче е подходящ за роботна хирургия. Тя е и на цена до $15 000 и това не винаги се покрива от застраховките на пациентите.

За самото заболяване

Според Американската онкологична асоциация един от шестима мъже развива рак на простатата в някакъв момент от живота си. Затова са важни профилактичните прегледи, както и осведомеността за различните методи за лечение. Профилактиката е особено важна за мъжете над 50 годишна възраст – те трябва да се преглеждат веднъж годишно; при мъже със случаи на рак на простатата в семейството тези прегледи могат да започнат и на 40 години. А според Комитета за профилактични услуги, ако се диагностицира след 75 годишна възраст, има вероятност ракът на простатата да не засегне пациента.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here