По-бавно ли остаряваме в Космоса

0
1250

Всички сме чували за теорията, според която, ако човек се движи с достатъчно бърз космически кораб, ще остарее значително по-бавно, отколкото ако живее на Земята. Защо би станало така? Наистина ли би станало така? Има ли други теории?

Реклама

Черна дупка

Не един филм или роман се захваща с този сюжет – някой пътува със свръхбърз космически кораб, връща се на Земята след една година и открива, че на Земята е изминала не една, а двадесет години. Освен сюжет от научната фантастика обаче това е и реален научен въпрос.

Според Теорията на относителността на Алберт Айнщайн забавянето на времето се проявява по два начина:

1. Според Специалната теория на относителността часовник, който се движи спрямо неподвижен наблюдател, се движи по-бавно от гледна точка на този наблюдател.

За всеки два часовника, които се движат един спрямо друг, е вярно, че ако сме в системата на единия, ще ни се струва, че другият върви по-бавно. Това е при условие, че двете точки се движат с еднаква скорост една спрямо друга по време на наблюдението – например ако едната е човек, застанал на Земята, а другата е човек, движещ се в Космоса с висока скорост. В този случай за човека на Земята часовникът на другия в Космоса отмерва по-бавно времето. Но всичко е относително – реално времето и в двете системи си тече с обичайната скорост. Просто едното тече по-бавно СПРЯМО ДРУГОТО.

2. Това е друг вид забавяне на времето, наречено гравитационно забавяне. За разлика от първото, то не е относително и не зависи от това къде се намираме.

Според Общата теория на относителността часовник, който е по-близо до центъра на съответното гравитационно поле, се движи по-бавно; а центърът на гравитационното поле на Земята е центърът на Земята. Ако един човек с часовник стои на земята, а друг човек с часовник е на върха на висока кула, и за двамата часовникът на земята върви по-бавно.

Космическите полети…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here