Понижиха Плутон

0
424

Вотът.

Реклама

Гласуването се осъществи след продължителни осемдневни дебати в Прага. Обсъждаха се четири различни предложения. Едно от тях беше Плутон да си остане планета. Според тази идея за планети щяха да бъдат провъзгласени също така астероидът Церера и Харон, луната на Плутон.

Слънчевата система

Приетата от учените категория “планета-джудже” вероятно ще обедини десетките сферични небесни тела, които са открити отвъд Нептун. А в бъдеще може да бъдат открити още стотици, казват астрономите.

Самата дума „планета” в началото е означавала небесен обект, който се движи около относително неподвижна звезда. Плутон е открит през 1930 и тогава учените са го смятали за по-голям, отколкото е в действителност. Той има ексцентрична орбита, която пресича тази на Нептун и която достига на големи разстояния под и над главната равнина на Слънчевата система. Скорошните открития на други сферични, покрити с лед обекти в околността на Плутон накараха повечето астрономи да признаят, че това малко небесно тяло изобщо не е трябвало да бъде наричано планета.

Фарс.

Така нарича случилото се Стърн. Той казва, че езикът на решението на астрономите е погрешен. Според дефинициите, приети в Прага, небесното тяло, наречено планета, трябва да е “разчистило” пространството на своята орбита от други големи тела. Същевременно обаче Земята, Марс, Юпитер и Нептун имат съседи-астероиди. “Съвсем очевидно е, че районът на Земята не е разчистен”, казва Стърн. И добавя: “Юпитер пък има 50 000 троянски астероида”, които обикалят около орбитата му заедно с него. Стърн също така смята за абсурден факта, че само на 424 астронома са позволили да гласуват, при условие че в света има около 10 000 такива професионалисти. Според него сред астрономите вече тече подписка, която цели отмяната на решението.

Слънчевата система

Интересно е мнението на Майк Браун, ръководителя на екипа, който откри 2003 UB313, който досега се смяташе за десетата планета в Слънчевата система. Това небесно тяло е с големината на Плутон и според новите дефиниции ще бъде наречено планета-джудже, а не планета. Решението на астрономите означава, че екипът на Браун не е открил планета, както се смяташе преди Прага. Самият Браун обаче не е притеснен от това. Той казва, че това е било правилното научно решение. “На хората няма да има хареса фактът, че Плутон е изключен от семейството на планетите, но така е правилно”, казва той.

Сега остава пренаписването на учебниците. Браун твърди, че това ще е интересен момент, защото “сега науката може да бъде обяснена много по-добре”. На учениците може да се обясни защо преди са смятали Плутон за планета, а сега – за джудже. “За мен това е много вълнуващо”, твърди Браун.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here