Понижиха Плутон

0
405

Едно време имаше една реклама – “Традициите не са това, което бяха”. И наистина – ако се замислиш колко неща са се променили от времето на нашите баби до днес, ще видиш, че сякаш са минали няколко хилядолетия… А ето че сега се променя и едно от основните неща, които учихме в училище – фактът, че планетите в Слънчевата система са девет. Те вече са осем, тъй като Плутон се оказа не планета, а нещо друго. Причината – учените са пренаписали определението за планета.

Реклама

Замръзналата повърхност на Плутон, заедно със спътника му Харон, според един художник

Всъщност понижаването в ранг на Плутон едва ли изненадва научните среди – дебатът по въпроса изобщо не е от вчера. Той започва в края на 90-те години и свършва минути преди финалното гласуване. Изненадата е за нас, останалите, които не са професори по астрономия. И така, научното съсловие реши, че традициите и културата не са причина да отхвърлят научната логика. А тя, според тях, показва, че Плутон не се вписва в определението за планета.

“Плутон е мъртъв”, заяви на 24 август Майк Браун, астроном в Калифорнийския технологичен институт, който се обърна към медиите чрез телеконференция, докато се отчиташе гласуването на колегите му. Това изказване наложи пренаписването на много учебници по света.

Във въпросния вот участваха 424 астронома, които се срещнаха в Прага. Това обаче е много малка част от астрономите в света – по-малко от 5%. Което е направо срамота според Алън Стърн, ръководител на мисията на НАСА към Плутон, наречена “Нови хоризонти”. Той също така смята, че новата дефиниция за планета издиша и че учените трябва да променят решението си относно нея и относно статута на Плутон. Други астрономи пък смятат новото определение за двусмислено. ПлутонНякои пък го намират съвсем правилно.

Ето го и самото решение на 5-те процента астрономи: Според тях има три вида обекти в нашата Слънчева система:

1. Планети – осем на брой: Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

2. Планети-джуджета – тук влиза Плутон и всеки друг сферичен обект, който “не е разчистил обкръжението си от други големи небесни тела и не е сателит”. Те не са планети.

3. Малки небесни тела – това са всички останали обекти в Слънчевата система.

Освен варианта, който са приели учените, е имало и друго предложение, според което и Плутон, и неговият спътник Харон, щяха да получат статус “планета”. Сега и двете тела са наречени джуджета, тъй като са част от цяло море от други небесни тела, което заема пространството около тях. За разлика от Плутон и Харон, Земята и останалите планети са “осигурили” голямо пространство около себе си, свободно от други големи небесни тела.

Вотът…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here