Мъжкият и женският мозък

0
1416

Мъже и жени

Реклама

Всички знаем, че жените не мислят като нас. Но и науката го казва: мозъците на мъжа и на жената просто са устроени по различен начин…

Преди около две години учени от университетите на Калифорния и Ню Мексико откриват разлики в количеството и разпределението на бялото и сивото вещество (двете основни съставни части на мозъка) при мъжете и жените. Оказва се, че мъжете използват повече сивото, а жените – бялото си вещество, като това по никакъв начин не прави интелектуалните способности на единия пол по-добри от тези на другия.

Мъжкият и женският мозък

Докато мъжете имат повече сиво вещество, жените имат повече бяло. Сивото представлява центровете, които обработват информацията, а бялото свързва тези центрове. (Това може би обяснява факта, че, когато видим красива жена, бързо обработваме информацията, която се свежда до някои физиологични промени от кръста надолу, а когато жените ни видят, си създават някакви странни асоциации, включващи къща, куче и много деца…)

Е, според авторите на изследването изводите са малко по-други – че мъжете и жените се справят успешно с различен тип задачи именно заради тези анатомични особености на мозъка. Например: ние се справяме по-добре с неща, които изискват по-локализирана обработка на информацията – математика, инженерни науки; а жените пък са по-добри в свързването на информация от различните центрове на мозъка, което увеличава езиковите умения.

Най-интересно според учените обаче е това, че тези особености на мозъка на двата пола не им пречат да се представят еднакво в области, които изискват по-общи умения и да са еднакво добри на тестовете за интелигентност.

Накрая, изследването обяснява и един медицински факт – че фронталните черепни травми при жените са много по-опасни от тези при мъжете. Причината за това е, че при жените 84% от сивото и 86% от бялото вещество са разположени в предната част на мозъка, докато за мъжете процентите са съответно 45 и 0.

А ето и разликите в мъжкия и женския мозък от малко по-друга гледна точка:

Мъжкият и женският мозък

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here