Къща-медуза

0
196

Архитекти от Сан Франциско предлагат начин да помагаме на природата и да сме в хармония с нея – къща-медуза.

Реклама

Това архитектурно творение едновременно е природосъобразно и предоставя домашно пространство за живеене. Подобно на истинска медуза, къщата е в хармония със средата си и дори спомага за нейното пречистване. По "кожата" на къщата има сензори, свързани помежду си, и чрез тях "медузата" взаимодейства с околната среда, като филтрира водата и реагира на температурата и светлината. По повърхността на къщата има многобройни пори, в които водата се влива и пречиства. Архитектите наричат това "водно яке". Така, вместо да замърсява природата, както правят обикновените домове, къщата-медуза я пречиства.

{gallery}tech/sci/jellyfish/house{/gallery}

Дъждът например влиза именно през порите. А водата от домакинството се оттича чрез специални механизми, вградени в интериора на къщата. Пречистването става с помощта на ултравиолетова светлина, през кухини в "кожата" на къщата, покрити с титаниев диоксид.

Ултравиолетовата светлина има и друга функция – естетическа. Както истинската медуза може да свети, така и къщата излъчва синята светлина от пречистването на водата.

Идеята на архитектите е да изпитат проекта си на места като Трежър Айлънд – изкуствен остров в залива на Сан Франциско, който е бил военна база и следователно на него има доста за пречистване.

Единственият проблем засега изглежда вътрешността на къщата, която не прилича съвсем на обикновен дом. Вместо стандартните отвесни стени къщата-медуза има полегати, което напомня по-скоро за научнофантастичен филм, отколкото за истински дом.

Но при всички случаи идеята може да бъде използвана за построяване на истински домове на бъдещето, които няма да замърсяват природата, а ще й помагат да се пречиства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here