Костюм за сила

0
695

КостюмътСупергерой в метален костюм стои някак естествено на киноекран. Отскоро обаче такъв екземпляр може да се види и на твоята улица – откакто технологиите напреднаха, светът просто не е същият.

Реклама

Добре де, ако улицата ти не е в Солт Лейк Сити, няма голяма вероятност да видиш някой Робокоп да чака пред баничарницата. Защото именно от завода за роботика в Солт Лейк Сити идва костюмът-робот, за който ще ти разкажем и който ни напомня за “Iron Man”.

Наричат го „външен скелет” и наистина това е по-скоро скелет, но ние ще го наричаме „костюм“, защото звучи по-добре. Направен е от алуминий и работи с помощта на електроника. Целта му е да увеличи няколко пъти силата на всяко едно движение, което прави човекът вътре. Възможно е дори увеличение от 20 пъти. Средностатистически мъж, който вдига максимум 90 кг, може да вдигне над 200 с помощта на костюма.

КостюмътМашината работи, като изчислява силата на всяко движение на човека в нея и почти веднага го умножава.

Компанията Sarcos Inc има договор с американската армия и основната идея на костюма всъщност е да облича войника на бъдещето. Все пак това са по-далечни планове. Засега инженерите са се съсредоточили върху използването на костюма за по-мирни цели – вдигане на тежки товари и поправяне на тежки машини. Но пък догодина от американската армия смятат да изпробват костюма, за да знаят за какво в крайна сметка са дали 10 милиона долара.

Интересно е, че според много хора костюми като този няма да се използват в армията за сражения, а за съпътстващи задачи като разтоварване на амуниции, пренасяне на оръжия по тежък терен и дори поправка на танкове, които са се повредили на неудобно или недостъпно място.

Друга идея е, че тази машина…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here