Дупка от нищо в Космоса

0
216

Дупките не са нещо ново. Тази обаче е – защото е съвсем празна. И, наистина, какво има в една дупка?

Реклама

Черна дупкаЕдно е сигурно – в тази няма звезди, няма галактики, няма дори черни дупки (които сами по себе си са мистерия); няма даже също толкова тайнствената тъмна материя. Това е едно голямо нищо – с ширина 1 милиард светлинни години и дължина почти 6х1021 (6 и 21 нули) мили… Това съобщиха от Университета в Минесота на 23 август.

Фактът, че във Вселената съществуват места, където няма нищо, не е нов за учените. Едно такова място даже е близо до Земята – на 2 милиона светлинни години. Това, което е изумило астрономите, са размерите на дупката – те не са си представяли, че може да съществува толкова голямо нищо…

Професор Лоурънс Ръдник от Университета в Минесота казва, че учените са очаквали около 1000 пъти по-малка дупка.

Как е станало откритието?

Ръдник е изучавал снимки от Космоса и е забелязал, че на едно място, на около 5-10 милиарда светлинни години, материята е с 45% по-малко. В останалата част от Космоса се виждат звезди и други обекти, но на това място сякаш няма нищо… Тогава професорът сравнява тези резултати с наблюдения на космическите микровълнови лъчения и открива студено петно. Единственото обяснение за него е, че там няма материя.

Според други учени е възможно по-късно да се намерят някакви космически обекти в нищото, но дори това да стане, дупката пак ще е почти празна.

Как се появяват дупки във Вселената?

Предполага се, че това става, когато гравитацията от места с по-голяма маса привлича материя от по-малко плътни области. Минават 13 милиарда години и мястото с по-малка плътност вече не може да издържи – материята му е привлечена от мястото с по-голяма гравитация.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here