Да погледнем назад във времето…

0
216


Не става дума
за кристални топки, гледане на боб или спиритически сеанси, на които от нищото се материализират прозрачни силуети. Тук говорим за наука.

Реклама

НАСА планира през юни 2013 година да изпрати в Космоса първия от ново поколение телескопи, които ще обикалят на почти 1 600 000 километра от Земята. Чрез тях учените ще могат да видят толкова далечни части на Вселената, колкото никога досега в петдесетгодишната история на космическите изследвания.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб"

Космическият телескоп, по който още се работи, е наречен „Джеймс Уеб” на втория директор на НАСА, ръководил агенцията до 1968. Идеята му е да проникне в дълбините на Космоса отвъд Луната.

Но не това е най-забележителното. Учените се надяват, че новият телескоп ще може да събере данни за ранните стадии от развитието на Вселената след Големия взрив, както и за планети извън нашата Слънчева система. Ако това стане, би могло да се разбере и дали е възможно на тези планети да съществува живот. (Ако се окаже, че съществува, определението за „научна фантастика” ще трябва сериозно да се редактира.)

Вече е създаден модел на телескопа с реални размери – дължина 24 метра, ширина и височина 12 метра. Специално за построяването на истинския телескоп са използвани 10 новооткрити технологии.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб"

Едуард Уайлър от НАСА казва, че телескопът ще струва 4,5 билиона долара. Той добавя, че телескопът „Хъбъл”, построен през 80-те, е струвал между 7 и 8 билиона. Освен това спрямо времето, което остава до пускането му, „Уеб” в доста по-късен етап от построяването си в сравнение с „Хъбъл”.

Приносът на „Хъбъл” в космическите изследвания е огромен от пускането му през 1990 досега, но се очаква „Уеб” да бъде още по-полезен от застаряващия си предшественик. Все пак новият телескоп ще бъде изстрелян в много по-далечна орбита от стария.

„Уеб” ще разполага с камери, чувствителни за инфрачервени лъчи, спектрографи и отразяваща леща, която ще е шест пъти по-голяма от тази на „Хъбъл”. Новият телескоп ще по-труден за поддръжка от техници отколкото „Хъбъл”, но ще е възможно да му се правят малки поправки с машини, докато е в Космоса. Колкото до стария „Хъбъл”, неговото бъдеще е още неясно. (Проблемът с изваждането му от употреба вероятно е, че в НАСА нямат достатъчно голям килер, където да го сложат.)

Остава само да видим излитането на новата машина и да очакваме какво ще ни разкаже тя за далечната история на Вселената. Също така се надяваме, че ако тя открие живот на други планети, той ще е настроен миролюбиво към нас… За тази цел предлагаме да се изгорят ритуално всички филми за злонамерени извънземни, а сценаристите им да се порицаят публично!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here