Windows Phone 7

0
222

Windows Phone 7

Реклама

Microsoft представи новата си операционна система за смартфони вчера. Нейната цел е да засили позициите на компанията на пазара на мобилни устройства.

Windows Phone 7 (WP7) е името на операционната система на Microsoft. Тя има за цел да превърне Microsoft в сериозен конкурент както на Apple и техния iPhone, така и на Google и тяхната система Android. Според много експерти бъдещето на компютърните технологии са именно мобилните устройства, затова конкуренцията в този сектор става все по-голяма.

Телефоните с WP7 ще се правят от компании като Samsung, LG, HTC и Dell. Те ще са доста подобни по външен вид на iPhone – цветен дисплей, тъчскрийн, многобройни приложения. Телефоните ще имат много от програмите и услугите на Microsoft, само че пригодени за мобилни устройства: мобилна версия на търсачката Bing, както и възможност за връзка с Xbox Live – геймърската онлайн общност на Microsoft. Един от телефоните – Dell Venue Pro – е с QWERTY клавиатура, останалите са с тъчскрийн.

Дали обаче Microsoft не са закъснели да се включат в мобилната надпревара? Стив Болмър, който е директор в компанията, признава, че Microsoft са пропуснали цяло поколение в развитието на мобилните технологии. И все пак анализатори на индустрията смятат, че WP7 е шанс – макар и може би последен – за компанията да навакса изоставането.

Тази година пазарният дял на Microsoft на пазара на смартфони е едва 5%. Миналата година той е бил 9%. Google с Android имат 17%, сравнени с 2% миналата година. Symbian на Nokia има дял от 41% през тази година, а BlackBerry на Research in Motion – 18%.

Основен проблем за Microsoft ще бъде да се състезава с десетките хиляди приложения за iPhone и за телефоните с Android, които се правят от външни програмисти. Те биха правили приложения за други системи – например за WP7 – едва след като те станат достатъчно популярни сред потребителите.

Едно е сигурно – пазарът на смартфони, които дават все повече възможности на потребителите, ще продължава да се развива и разширява. Според Gartner – компания за проучвания в областта на информационните технологии – до края на годината по света ще са продадени близо 270 милиона смартфона, което ще е с 56% повече от миналата година. За сравнение, Gartner очакват едва 19% увеличение в продажбите на компютри, които според тях ще достигнат 368 милиона до края на годината.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here