Urwerk – нов вид време

0
427

Феликс Баумгартнер

Реклама

Когато казва първата си дума, Феликс Баумгартнер едва ли подозира, че тя е цялото му бъдеще. Тя не е нито „мама”, нито „татко” , а „ур” (uhr) – немската дума за часовник. Това се случва през 1975 г. Двадесет години по-късно Феликс е един от основателите на една абсолютно революционна марка часовници – Urwerk.

В името на компанията е вложен малко повече смисъл от немската дума за „часовник”. „Ur”, първата част от името, е шумерският град Ур, където за пръв път хората започват да използват слънчеви дискове, за измерват времето. “Werk” (нем.) е „работа, дело, труд, произведение, творчество”.

На двамата братя Феликс и Томас Баумгартнер сякаш им е писано да правят часовници. Не само че са се родили в Швейцария, в китното градче Шафхаузен, ами и баща им е майстор на часовници. Двамата братя работят по създаването на Urwerk заедно със своя приятел Мартин Фрай, художник и дизайнер.

Детството на Феликс преминава сред часовници и хронометри от различни епохи, включително шедьоври от 18 век с имена като Le Roy, Breguet и Janvier. Бащата на Феликс е реставрирал някои от най-значимите стари часовници в историята.

Всичко това създава идеалните предпоставки Феликс да заеме мястото на баща си и да стане един от най-добрите майстори на часовници в областта. Но той няма да се задоволи с това.

Urwerk

Феликс идеално разбира времето, в което живеем. Светът се променя и глобализира, границите изчезват, войните са за петрол, изкуството също вече не е същото. Новите поколения търсят лукса на изящните и скъпи вещи. Но търсят един нов вид лукс, различен на външен вид от антиките. Този нов вид се наема да създаде Феликс Баумгартнер.

През 1995 г. в Цюрих братята Баумгартнер срещат Мартин Фрай. Той се оказва точният човек, който да създаде формата, която двамата майстори си представят – формата на часовник, сякаш дошъл от далечно място на хиляди светлинни години, от непознати извънземни пространства.

Технологията, от която са вдъхновени двамата братя…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here