Стив Джобс е бил готов с iPad през 2002 г.

0
232

iPad, 2002

Реклама

Наскоро появили се снимки показват, че iPad е доста по-отдавнашен проект, отколкото се предполагаше.

Когато таблетът беше представен през 2010 г., се знаеше, че работата по него е започнала поне две години по-рано. Още по-стара – на десетилетия – е идеята на Стив Джобс за таблет, който е толкова лесен за ползване, че разбираш как работи няколко секунди, след като го видиш.

Оказва се обаче, че в щаба на Apple е имало истински прототип на iPad още през 2002 г.

Снимките са публикувани от сайта iOnApple. Сайтът разказва как на конференцията All Things Digital през 2010 г. Стив Джобс е разказал на журналиста от „Уол Стрийт Джърнъл” Уолт Мосбърг как iPad е по-стар като идея от iPhone (който се появи през 2007 г.): „Ще ти кажа една тайна. Всичко започна с таблета. Имах идеята за стъклен дисплей, мултитъч, на който можеш да пишеш с пръстите си. Попитах други хора какво мислят. И шест месеца по-късно те направиха този невероятен дисплей. И аз го дадох на един от нашите наистина брилянтни момчета, които се занимават с интерфейс. Той направи скролването и още няколко неща и аз си помислих: „О, Боже, с това можем да направим телефон!” Затова оставихме таблета настрани и започнахме да работим по iPhone.”

Вероятно тези снимки са най-ранните на таблета на Apple. Въпреки че има разлики с истинския iPad – прототипът изглежда по-дебел и по-тежък, – това си е таблет с логото на Apple и с цялата концепция, която създаде пазара за таблети.

Снимките на прототипа на iPad излязоха покрай продължаващата съдебна битка между Apple и Samsung по въпроси, свързани с патенти. За първи път снимките показа главният дизайнер на Apple Джонатан Айв, който смътно си спомня, че е видял прототипа някъде между 2002 и 2004 г. Колко ли още такива прототипи е видял Айв в щаба на Apple, които след десет години ще са реалност?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here