Да управляваш хлебарка

0
1142

RoboRoach

Реклама

RoboRoach е джаджа, която ти позволява да правиш точно това. При това е предназначена за деца – факт, който обяснява нееднозначните мнения за нея.

Какво представлява RoboRoach

Това е джаджа, която се слага на хлебарката и ти позволява да контролираш нейните движения с помощта на приложение за смартфон.

По-точно, не се “слага”, а се имплантира, превръщайки една обикновена хлебарка в мини робот.

RoboRoachПърво хлебарката се поставя в леденостудена вода, което й действа като упойка. След това част от покривното вещество – подобно на восък – на гърба на хлебарката се изтърква с шкурка. После, с помощта на лепило, джаджата се закрепя за хлебарката. След това с игла се прави малка дупка в гръдния кош на хлебарката, където се пъхва една от фините жички на джаджата. Накрая се подрязват антенките на насекомото и в тях се пъхат останалите две жички на джаджата.

По този начин става възможно предаването на електрически импулси към нервите в антенките на хлебарката, което я кара да смята, че се е сблъскала с препятствие. Това усещане позволява контролирането на насекомото.

Самото управление се осъществява чрез мобилно приложение. С него човек може да кара хлебарката да ходи в определена посока. След десетина завоя обаче мозъкът на хлебарката се научава да игнорира импулсите и трябва да се изчака 20 минути, преди джаджата да заработи отново.

Процедурата по поставянето на джаджата прилича на хирургическа операция, поради което създателите на RoboRoach са обвинявани в жестоко отношение към животните. Критиците на идеята казват, че подобни неща карат хората да смятат животните за инструменти.

От своя страна Backyard Brains – създателите на RoboRoach – твърдят, че изобретението им създава у децата интерес към научното изучаване на нервната система.

Джаджата струва $99.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here