Очилата на Google – поглед в бъдещето?

0
1145

Project Glass

Реклама

Кой друг, ако не Google? Това е първото, което си помислих, като прочетох за очилата с augmented reality, които интернет гигантът смята да популяризира. Засега проектът е известен с оригиналното име Project Glass. Въпреки че те все още не са официално пуснати в продажба, шумът около тях е подобаващо голям, а Сергей Брин даже вече се е появявал с тях на обществени места.

За какво иде реч

С една дума, за очила. Слагаш си ги, както би си сложил слънчеви очила. Само че през тях виждаш доста повече.

Те са свързани с интернет и ти показват какво ли не – буквално пред очите си виждаш указания как да стигнеш до мястото, накъдето си тръгнал, колко е разстоянието до него и дали по пътя няма затворени улици. Можеш да осъществяваш видео разговори, да правиш снимки и дори да пазаруваш онлайн, докато си ходиш по улицата.

Възможностите на практика са безкрайни. Докато си с подобни очила, можеш например да видиш Facebook профила на човек, който седи до теб в автобуса. Или да изчислиш колко калории и мазнини има в един сандвич, само като го погледнеш през очилата. Всичко това може и да не е възможно в момента, но подобни технологии го правят напълно възможно в най-близко бъдеще.

Project Glass

Технологиите вече не са в задния джоб

Идеята на очилата е, че докато ги носиш, можеш да правиш всичко, което по принцип правеше на смартфона си, а още по-отдавна – на компютъра си. Преди десет години ползвахме технологиите основно на бюрото си под формата на компютри. След това започнахме да ги разнасяме под формата на лаптопи. Когато лаптопите ни затежаха, смартфоните и таблетите вече бяха готови да влязат в играта. Дали следващата стъпка ще стане също толкова популярна и дали ще преместим технологиите от задния джоб на носа си под формата на подобни очила?

Отговорът не е много лесен, защото това е съвсем друг тип използване на технологии, който може да дава нови възможности, но и изглежда малко стряскащ.

Няма ли да се спъваме?

Да се носиш по улиците, подобно на Терминатора, докато пред очите ти преминава информация за метеорологичната прогноза, водещите международни новини, ремонтите на метрото и кино премиерите за седмицата – всичко това звучи едновременно интересно и доста опасно. Освен че можеш да се спънеш, можеш и да се блъснеш в някого, който също като теб се е вторачил в очилата си. Да не говорим за предизвикателството, което ще представлява едно обикновено пресичане на улицата.

Нали знаеш, че чичко Google знае всичко – още за въпроса за личната неприкосновеност, както и видеото на Google за проекта…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here