Nexus One на Google

0
224

Nexus One

Реклама

Google представиха първия си мобилен телефон – Nexus One. Досега компанията произвеждаше телефони съвместно с други компании.

Поредният конкурент на iPhone на Apple вече е факт. Макар че на който и да е iPhone killer няма да му е много лесно да победи числото 25 милиона – толкова са потребителите на iPhone в света. Но пък щом и Google се включиха в играта, нищо не се знае. А и Nexus One звучи като повече от достоен конкурент.

Nexus One има размери, сходни с тези на iPhone. Дебелината му е 11 милиметра, а теглото – 130 г.

Екранът му обаче е малко по-голям от този на iPhone – 3,7 инча в сравнение с 3,5. Дисплеят на Nexus е OLED, което прави цветовете по-ярки, а контрастът – по-добър в сравнение с тези на iPhone, който е с LCD дисплей. Въпреки че има и мнения, според които балансът на цветовете при OLED не е толкова добър и червените и оранжевите нюанси изглеждат твърде наситени.

Камерата на Nexus One е 5-мегапикселова, а на iPhone – 3-мегапикселова.

Процесорът на Nexus е 1GHz Snapdragon и това позволява едновременна работа с много приложения без загуба на скорост. При iPhone 3GS процесорът е 600 MHz.

Операционната система на Nexus е Android 2.1 – последната версия на Android. Софтуерът на Google осигурява навигация с помощта на Google Maps, както и ползване на Gmail и други приложения.

Nexus предлага и доста приятни допълнителни екстри. Когато влизаш отвън в закрито помещение, телефонът разпознава разликата и променя яркостта на цветовете така, че тя да съответства на новото ти местоположение. Освен това Nexus има два микрофона, което помага за изчистването на фоновия шум и така могат да се водят съвсем нормални разговори дори на много шумна улица.

3D – и това не липсва в Nexus One. Триизмерни уолпейпъри, икони с допълнителна дълбочина и други такива приятни неща карат продуктовия мениджър на Google Ерик Ценг да твърди, че Nexus One е мини компютър в джоба ти.

Отрицателна страна на Nexus One е относително краткият живот на батерията. Освен това на телефона му липсва multi-touch pinch/zoom. Това според някои коментари е доста голяма пречка в състезанието с iPhone.

Името на Nexus One идва от името на киборг от филма „Блейд рънър” на Ридли Скот.

Nexus One вече може да се купи в САЩ за $529 без договор и за $179 с договор с T Mobile.

Пускането на новия iPhone killer прави следващото събитие, свързано с Apple, още по-интересно – до края на месеца се очаква да излезе таблетът на компанията с вероятно име iSlate.

Някои казват, че маркетинговата битка между Google и Apple едва сега започва. Ескперти от света на новите технологии смятат, че през следващите три години ще се определи кой ще доминира на пазара на смартфони.

{morfeo 274}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here