Mir:ror – поглед в бъдещето

0
166

Mir:ror

Реклама

„Огледало“, свързано с Интернет, разпознава предметите, които му показваш, и стартира съответните приложения на компютъра ти. Дали така изглежда бъдещето?

Mir:ror е приложение на компанията Violet. То работи с помощта на RFID марки. RFID (Radio-frequency identification) е технология, чрез която се осъществява радиочестотна комуникация между идентификатор (в случая – марката) и четец (в случая – огледалото).

Марките са цветни и могат да се залепят за всеки предмет, който пожелаеш. Когато приближиш предмета, на който е марката, до огледалото, компютърът ти изпълнява предварително програмирано действие. Например приближаваш чашата си с кафе (на която има марка) до огледалото и компютърът ти отговаря, като ти пуска сутрешните новини по някое радио.

Марките работят и с Nabaztag – малък заек-робот от същата компания, чиято задача е да ти достави от Интернет всякаква информация, която ти предварително си поискал. Той го прави не само чрез светлини и звуци, но и вербално – чете ти мейлите и RSS-фийдовете, казва ти какво става на стоковата борса и т.н.

Mir:ror е доста интересно приложение, но използването му е може би все още тромаво.

Процесът не е много кратък – трябва да залепиш марките, да инсталираш софтуера за Mir:ror, да програмираш действието на всяка марка. Чак тогава можеш да задействаш приложенията с едно движение. Все пак от производителя смятат, че на по-късен етап марките ще са вградени в предметите и чашата ти за кафе ще се продава готова за Mir:ror. Програмирането също ще се съкрати, а информацията ще се движи още по-автоматизирано не само до компютъра ти, но и до други устройства.

Кога нахрани рибките за последно или за какво може да служи подобна технология, плюс видео…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here