iPhone: дистанционно за кола

0
166

iPhone дистанционно

Реклама

Или как с помощта на едно приложение можеш да управляваш колата си, без да си в нея.

Автомобилите с дистанционно
вече не са само част от арсенала на измислени герои като Джеймс Бонд. Компютърни специалисти от Германия са разработили приложение за iPhone, което превръща смартфона в дистанционно за автомобил. Самата кола също е тяхно производство.

Шофьорът може да оперира с волана, спирачките и педала за газта само с няколко докосвания на тъчскрийна. На контролното табло е сложена камера, която предава видео сигнала към iPhone и така шофьорът вижда всичко, което се случва пред автомобила, и действа според ситуацията. Сигналът от iPhone към колата се предават с помощта на радиовълни. Обхватът е достатъчен, за да паркираш колата си, докато стоиш на четвъртия етаж на жилищна сграда.

Приложението и автомобилът са наречени Spirit of Berlin. Разработени са от екип специалисти по изкуствен интелект в берлинския Свободен университет. Един от проблемите, с които се занимава екипът, е как автономните превозни средства могат да променят живота ни в бъдеще. Според ръководителя на проекта професор Раул Рохас такива автомобили могат да премахнат необходимостта всеки да има собствена кола, защото таксита без шофьори могат да ни закарат навсякъде във всеки един момент.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here