HoloLens на Microsoft превръща „Стар Трек“ в реалност

0
9298

HoloLens

Реклама

От научната фантастика към реалността – Microsoft са се заели да направят този преход с една голяма крачка с помощта на HoloLens. Което представлява очила за холограми.

Дали наистина бъдещето, описано в „Стар Трек“, е толкова близо?

Донякъде изглежда така, но всъщност не е точно толкова близо.

HoloLens не създава 3D изображения, които всички наоколо виждат. Т.е., не се надявай да се почувстваш като на холодека в „Стар Трек“. Джаджата на Microsoft показва 3D изображения само на човека, който носи очилата. Околните виждат само човек със странни очила.

Идеята на Microsoft е не да те пренесат в друг свят, а да обогатят онова, което виждаш, с помощта на възможностите на компютъра. Т.е., става дума за прожектиране на изображения директно върху стената в дневната например. Човекът с очилата вижда нормално заобикалящата го среда, но освен нея вижда и допълнителни, компютърно генерирани изображения.

HoloLens следи движенията ти, включително движенията на погледа ти, и променя онова, което виждаш, като насочва светлина към очите ти. (Звучи болезнено, но не е.) Можеш да работиш с 3D изображенията с жестове.

Например, с HoloLens можеш да разгледаш въображаемо Ferrari насред кухнята вкъщи, да го обикаляш и да го гледаш от всичките му виртуални страни, които са съвсем като реалните. Очилата имат и камера, което им дава информация за всичко в стаята и така те прожектират изображения върху масата например.

Това е нещо като система за augmented reality, в която потребителите могат физически да си взаимодействат с виртуални обекти.

Възможностите на HoloLens ще са вградени в новия Windows 10.

HoloLens

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here