Холограмна телевизия

0
213

NHK (японската радио-телевизионна корпорация) планира до 2010 г. да е продала първия холограмен телевизор (холо-ТВ). За този амбициозен проект NHK са отделили 2,8 милиарда паунда, съобщава „Дейли Мейл”.

Реклама

Японците са толкова уверени в успеха на този план, че са включили холографските предавания за целия свят в наддаването си за домакинство на световното по футбол през 2022 г.

Футболен вратар

Идеята е 200 HD камери да снимат мача от всички страни на игрището. Изображенията след това ще се излъчват като триизмерни. Ще е възможно те да се проектират по истински футболни терени по целия свят и така да се създава илюзията, че зрителите около тези терени гледат истинския мач на живо.

Междувременно микрофони, разположени под истинския терен, ще записват всеки звук, включително и звуците от ударите по топката и сигналите на съдията. Така версията, която ще се излъчва, ще е още по-реалистична.

Въпреки че всичко това все още звучи нереално, напредъкът в областта на холографските изображения вече е факт. През 2008 г. в Университета в Аризона беше създаден един от първите 3D холографски дисплеи с памет и с възможност за ъпдейтване. Ъпдейтването е веднъж на няколко минути, но с допълнително усъвършенстване може да стане няколко пъти в секунда, което е необходимо за холо-ТВ.

Е, световното в Южна Африка ще си го гледаме от дивана, но ако японците продължават да развиват идеята си, нищо чудно в близко бъдеще да можем с всеки мач да се пренасяме директно на футболния терен.

Холограмно изображение на мозък
Създаденото от учените от Университета в Аризона холографско изображение е на мозък.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here