Google разработва телефон-преводач

0
219

Речник

Реклама

Вече не е нужно да знаеш чужди езици – Google смятат да те улеснят, като направят телефон, който превежда думите, които говорим, в реално време.

Франц Ок, който отговаря за преводаческите услуги в Google, казва, че до няколко години телефонът ще бъде реалност. В момента компанията работи по два аспекта на новата услуга – точния превод и прецизното гласово разпознаване.

Google имат опит в подобни услуги – преводите на уебсайтове с техния софтуер покриват 52 езика. Езиците по света са около 6000.

Разбира се, преводът от глас ще е доста по-сложен от преводите на текст. Но от Google смятат, че телефонът ще ”свикне” със стила на говорене на собственика си и така преводите ще стават все по-лесни.

Лингвистите обаче не са убедени, че телефонът-преводач ще бъде успешен. Според тях не е възможно той да обхване всички възможни скорости на говорене и всички различни акценти.

Фикцията за универсалния преводач съществува още в „Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс – вавилонската рибка, която слагаш в ухото си и която превежда от всички езици. В книгата това предизвиква кървава война, защото всеки започва да разбира какво говорят другите.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here