Google Glass в реалния живот

0
8402

Google Glass
снимка: Tedeytan, Wikimedia Commons

Реклама

Подобно на повечето нови технологии, и Google Glass е нещо, което звучи много добре на теория, но което повдига доста въпроси на практика.

Проектът на Google в момента е във фаза, в която се тества от потребители – Google Glass Explorer community, – които дават оценката си за различните аспекти на устройството.

На практика Google Glass е компютър, който носиш на лицето си и който ти позволява да си проверяваш пощата и да сърфираш из интернет, без да сваляш поглед от реалния свят. С помощта на жестове и гласови команди можеш да правиш всичко, което можеш да правиш с компютър или смартфон.

Как обаче реагират околните, когато видят човек, който наистина носи Google Glass?

Не винаги добре.

Сара Слокъм, която е технологичен и маркетингов консултант и част от Google Glass Explorer community, е носила очилата на обществено място и не винаги е била посрещана добре. Една вечер в бар в Сан Франциско хората я гледали доста странно, една жена й показала среден пръст, а един мъж е избягал за кратко с очилата, сваляйки ги от лицето й.

Тези реакции имат своето обяснение. Сан Франциско е град, в който заетите в технологичната индустрия стават все повече и в който се намират офисите на много компании, чиято дейност е свързана с интернет и новите технологии. Това не се харесва на всички местни хора, които виждат в притока на технологии заплаха за облика на своя град.

Въпреки това обаче реакцията срещу Сара едва ли е само заради местните настроения. Факт е, че за много хора вече е притеснителна липсата на лична неприкосновеност, до която водят някои нови технологии и Google Glass е добър пример. Още повече, че за хората като цяло не е много ясно как точно работи Google Glass – мнозина смятат, че устройството постоянно прави видеозапис, докато всъщност запис се започва само с гласова команда и по време на самия запис очилата светят.

Интересно е, че по отношение на записите и личната неприкосновеност Google Glass не се различава особено от един смартфон например. Защо тогава хората се притесняват повече от очилата, отколкото от останалите джаджи, които също снимат и записват?

Обяснението…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here