Колафон: телефон, захранван с кока-кола

0
332

Колафон

Реклама

Освен да те зареди с кофеин, една чаша кола може да зареди и телефона ти. Или поне телефона на китайската дизайнерка Дейзи Ченг.

Тя създаде концепция за телефон, зареждан със сладки газирани напитки.

23-годишната Дейзи ще се дипломира в Централния колеж „Сейнт Мартин” в Лондон и концепцията е част от дипломната й работа.

Целта на Дейзи е била да създаде екологичен телефон, който да премахне нуждата от разходи за традиционни батерии. За изобретението си Дейзи е използвала телефон на Nokia.

Биобатерията на концептуалния телефон използва ензими за катализатор, за да генерира електричество от въглехидратите в сладките газирани напитки. За да започне процесът, трябва само да отвориш телефона и да му сипеш малко кола. Единствените отпадъчни продукти са вода и кислород. Според Дейзи „колафонът” потенциално може да издържа с едно зареждане четири пъти по-дълго от телефон с традиционните литиево-йонни батерии.

За момента технологията не е толкова развита, че да можеш да осъществиш обаждане по „колафона”, но според мис Ченг и това ще стане в рамките на пет години.

Ако това наистина се случи, представяме си как сядаш на кафе с телефона си и поръчваш една кола и за него. Така винаги ще имаш компания за пиене. Особено ако телефоните на бъдещето пропият и бира.

снимка: Дейзи Ченг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here