Четене на цифрови книги

0
282

SonyКакто вече видяхме, цифровизацията на книгите вече е факт и все повече и повече навлиза в ежедневието ни. Някои дори предвиждат смъртта на обикновената хартиена книга. Това със сигурност доста разстройва привържениите на старомодното четене на книги.

Реклама

За голяма част от хората книгата е свързана с удоволствието да се отпуснеш в леглото и да четеш на спокойствие. Докато електроннатакнига приковава любителите на четенето пред компютъра, което освен че е натоварващо за очите, е и изключително неудобно. Липсва също така и огромната мобилност на старата обикновена книга, която лесно се побира в чанта.

Всичко това отваря огромна ниша в пазара на електроника. Необходимо е устройство, което да замести старата книга.

iLiad С един от електронните претенденти за дигитална библиотека ви запознах преди доста време тук. Ставаше дума за устройството на Sony, което използва революционната технология e-ink за показване на текста, като максимално имитира страницата на книга и не натоварва очите.

Sony не са единствените, които са решили да се възползват от създалата се пазарна ниша – има доста други устройства, които предлагат подобна функционалност.

Сред най-силните конкуренти на Sony са iRex Technologies с техния iLiad, на който освен че може да чете книги, потребителят има възможност и да пише с помощта на стилус.

KindleСъвсем нов опонент на пазара е творението на Amazon – Kindle. За разлика от другите две устройства, Kindle се свързва и с Интернет, от където можете да точите информация и книги. Устройството не притежава напълно функционален браузър, но за сметка на това поддържа доста услуги: достъп до блогове и списания, до Уикипедия, до различни електронни книжарници и други.

Трите изброени устройства имат доста сходни характеристики въпреки разликите си. Малки са, удобни са и не натоварват зрението по време на четене. Огромен минус при устройствата на Sony и Amazon е изключително слабата поддръжка на широко разпространения pdf (Portable Document Format), като за да работиш с документ в този формат, е необходимо да го конвертираш в друг формат, който се поддържа от даденото устройство.

За съжаление и трите устройства…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here