Blu-ray Disc

0
223

Blu-ray Disc Blu-ray, известен още като Blu-ray Disc (BD), е името на следващото поколение оптичен дисков формат.
Той е създаден от Blu-ray Disc Association (BDA) – група от водещи производители на потребителска електроника, компютри и медиа: Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK и Thomson.
Форматът е създаден, за да позволи записването, презаписването и възпроизвеждането на т.нар high-definition video (HD), както и запазването на големи количества информация. Той предлага пет пъти повече място от традиционното DVD и може да съдържа 25GB информация на еднослоен диск и съответно 50 на многослоен. Това позволява записването на HD и дава възможност на потребителите да се насладят на по-добро качество на образа.
Сегашните оптични дискови технологии като DVD, DVD±R, DVD±RW, и DVD-RAM разчитат на червен лазер с дължина на вълната 650nm за записването на информацията. Новият формат използва синьо-виолетов лазер, откъдето идва и името му – Blu-ray. Неговата дължина на вълната е 405nm.
Разликата в дължината на вълната позволява при синьо-виолетовия лазер да се фокусира лазерната точка много по-точно, отколкото при червения. Това означава, че на носител със същия размер може да се запише пет пъти повече информация.
Blu-ray се поддържа от повече от 170 водещи производители на музика, медиа, видео игри, филми и др. Очаква се новият формат да замени DVD-то като по-удобен.

Реклама

Още малко информация: пише се Blu-ray, а не Bluе-ray или Blu-Ray. Съкращението е BD като CD и DVD, а не BR, както можем грешно да предположим.

Производители на Blu-ray:
Синьо-виолетовият лазер Apple Computer, Inc.
Dell Inc.
Hewlett Packard Company
Hitachi, Ltd.
LG Electronics Inc.
Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.
Mitsubishi Electric Corporation
Pioneer Corporation
Royal Philips Electronics
Samsung Electronics Co., Ltd.
Sharp Corporation
Sony Corporation
TDK Corporation
Thomson Multimedia
Twentieth Century Fox
Walt Disney Pictures
Warner Bros. Entertainment

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here