Безжично зареждане на телефони

0
145

Безжично зареждане на телефони
Fujitsu демонстрират как две крушки светват с помощта на технологията за безжично зареждане

Реклама

Ако идеята се превърне в реалност, това ще значи край на опънатите през стаята кабели.

Технологията, необходима за безжичното зареждане, беше представена от Fujitsu. Тя използва магнити за безжично зареждане на повече от едно устройство по едно и също време. Джаджите могат да са на няколко метра от зарядното.

Това означава, че е възможно до 2012 г. да се обособят специални станции за зареждане на устройства на обществени места.

На теория технологията трябва да е напълно безопасна за хората, които се намират в полето за зареждане, защото електричеството се предава само между намотки, които резонират на една и съща честота. Въпреки това обаче има вероятност много хора да имат притеснения за безопасността на технологията, каквито някои имат например за ефекта върху здравето на Wi-Fi технологията и на мобилните телефони.

Новата технология използва магнитен резонанс, за да изпраща електричен заряд по въздуха между зарядното и зарежданото устройство.

Според Fujitsu системите, използващи тази технология, ще осигуряват зареждане на устройствата за 150 пъти по-кратко време, отколкото сега.

Сегашните безжични зареждащи системи разчитат на електромагнитна индукция между две намотки, но този метод работи само на много малко разстояние и устройствата трябва да се поставят върху платформа за зареждане. Освен това тези технологии изискват много мощност.

Тестовете показват, че системата на Fujitsu работи при разстояние между зарядното и устройството около 15 сантиметра, но компанията твърди, че ще постигне пренасяне на електричество на няколко метра. Но колкото по-голямо е разстоянието, на което се пренася електричеството, толкова по-голяма част от него ще се загубва по пътя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here