Бъдещето на фотографията: снимки, но не и фотоапарати

0
258

Canon Wonder Camera

Реклама

Дали фотографията ще спре да съществува във вида, в който я познаваме? Ако новата идея на Canon се превърне в реалност, отговорът е по-скоро да. Макар че това би могло да се случи след поне 20 години.

Идеята за момента се нарича Canon Wonder Camera (горе) и беше представена на изложението в Шанхай. Обективът на фотоапарата има невероятно фокусно разстояние от макро до 500 милиметра с една-единствена леща. Въпреки че не се знаят точни числа, резолюцията и паметта също са големи, както и възможностите за лицево разпознаване. Също така всички неща, които се виждат в обектива, са на фокус в едно и също време.

Но това не са най-интересните неща в този фотоапарат. Най-интересното е, че той всъщност не е фотоапарат, а камера. И вместо да снимаш отделни кадри, с него можеш просто да си избираш измежду идеално ясни кадри, все едно взимаш отделни кадри от видео. Нещо повече, резолюцията на камерата може би дори ще позволява да се правят много снимки от различните части на един-единствен кадър. Например портрети на всеки един от хората на една обща снимка.

Вече няма да се налага да чакаш, за да уловиш идеалния момент за снимка. Просто ще снимаш на воля и по-късно ще имаш избор измежду всички кадри, които си заснел. Разбира се, за да е възможно това да се случва без загуба на качество, ще трябва технологиите да напреднат още доста, но имайки предвид развитието през последните няколко десетилетия, това не е никак невъзможно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here