Android вече е по-популярен от Symbian

0
294

Android

Реклама

След 10 години на върха Symbian отстъпва мястото си на най-разпространена операционна система за смартфони на Android. Това съобщава независимата компания за анализи в областта на технологиите Canalys.

Symbian беше най-популярната операционна система за смартфони от създаването на този пазар преди десетина години до сега.

През последното тримесечие на 2010 г. в света са продадени общо 32,9 милиона телефона с Android, което е около 7 пъти повече в сравнение със същия период на 2009 г. Продажбите на телефони със Symbian за последните три месеца на 2010 г. са 31 милиона.

Това показва напредъка на Google за сметка на Nokia. Google предлагат софтуера си за телефони безплатно на производителите на смартфони.

Друг играч, който решително се намеси и също намали продажбите на Nokia през последните години, е Apple. За разлика от Nokia и Apple, Google не правят собствен хардуер, а предлагат Android на други производители на телефони, които могат да променят операционната система така, че тя най-добре да пасва на телефоните им.

Поради намаляването на пазарния дял на Nokia, някои експерти дори предполагат, че те ще започнат да правят телефони с Android.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here