Първият 3D телевизор без очила

0
327

3D

Реклама

Макар и само 20-инчов, той вече е факт.

Необходимостта от очила беше едно от най-големите оплаквания на потребителите на 3D технологии. Затова се очакваше някой да направи 3D телевизор, за който не са необходими специални очила.

Слуховете, че Toshiba подготвят такъв продукт, се появиха още през август. Тогава компанията не коментира, но сега вече слухът е факт.

От Toshiba се надяват, че това може да е големият пробив, който да заведе 3D телевизията при масовия потребител.

Все още обаче не е много сигурно, че плановете на компанията ще се изпълнят точно с този телевизор. За да видят 3D ефекта, зрителите трябва да стоят доста близо до екрана, а и цената на устройството не е много малка.

Телевизорът е с висока резолюция и течно-кристален дисплей. Технологията, която той използва, е различна от тази на останалите 3D телевизори, които изискват очила. При тях триизмерният ефект се получава от това, че на двете очи се показват различни изображения. А при телевизора на Toshiba се разчита на „перпендикулярен лещовиден лист”, който се състои от редица малки лещи, които насочват светлината от дисплея към девет точки пред телевизора. Ако зрителят седи в рамките на оптималната зона за гледане, мозъкът събира тези точки в едно-единствено триизмерно изображение. Докато зрителят е достатъчно близо до телевизора, няма значение под какъв ъгъл ще гледа дисплея.

Системата е подобна на тази, използвана за 3DS – устройството на Nintendo за 3D игри без очила.

Всъщност 3D телевизорът на Toshiba има два модела – 12- и 20-инчов. Технологията все още не е достатъчно напреднала, за да се интегрира в по-големи екрани. При 20-инчовия модел зрителната дистанция трябва да е 90 сантиметра, а при 12-инчовия – 65 сантиметра.

Телевизорът ще излезе на пазара в Япония в края на декември, казаха от Toshiba. По-малкият вариант ще струва около 120 000 йени или около 1440 долара, а по-големият ще е два пъти по-скъп. Все още не се знае кога телевизорът ще може да се купи извън Япония.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here