Суперкостюмът за плуване

0
186

ПлуванеОткакто започнаха състезанията по плуване на олимпийските игри в Пекин, световните рекорди падат ежедневно, толкова редовно и методично, че това вече не ни изненадва. Някои рекорди бяха подобрени с време от порядъка на 4 секунди, което е изненадващо много. До 15 август подобрените плувни рекорди са 34. Освен безспорните качества на плувците обаче, за това по-бързо плуване е вероятно да има още една причина – костюмът LZR Racer на Speedo.

Реклама

Почти всички рекорди и медали, които сме видели до момента във Водния клуб в Пекин (и не само там), принадлежат на плувци, които са се състезавали именно с този костюм. За да го представим, е достатъчно да кажем едно: той е разработен съвместно с НАСА. Другите партньори на Speedo за този костюм са модната къща Comme des Garçons.

Материята, от която е изработен, е с два слоя – обикновена материя за подобни костюми и полиуретан. Това е едното му предимство, другото е дизайнът.

Водният клуб в ПекинПо отношение на материята е имало съмнения, че костюмът ще премине изпитанията на ФИНА (Международната федерация по плувни спортове). Едно от изискванията към костюмите е те да не са направени така, че да задържат плувеца на водната повърхност – нещо, което е било съмнително дали ще се спази от новия суперкостюм. Той обаче минава всички възможни изпитания и е одобрен от ФИНА. След това започват да падат рекордите.

Самият дизайн също е нов и наподобява костюм от бъдещето, което не е чудно, като се има предвид участието на НАСА и това, че шевовете на костюма са направени с помощта на лазер. В центъра на костюма има няколко панела за повече стабилност на плувеца – нещо, което не е съществувало при предишни костюми. Тези нововъведения помагат на спортиста да поддържа най-правилната позиция на тялото по-дълго време.

Другата новост е голямата компресия…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here