Слънчеви дървета осветяват улиците

0
215

Слънчево дърво в Милано„Всичко може да бъде подобрено” – това са думи на един от най-добрите промишлени дизайнери в света, носител на многобройни награди, Рос Лавгроув. Макар че според самия него описването на работата му като промишлен дизайн я прави да звучи прекалено мрачна и скучна.

Реклама

Всъщност в нея няма нищо скучно. Още през 80-те години Лавгроув работи по традиционна техника като уокмените на Sony и компютрите на Apple, а след това започва да прави все по-иновативни неща.

Негово творение са така наречените слънчеви дървета – улични лампи, които използват слънчевата енергия, за да светят.

Творението на Лавгроув на пръв поглед прилича на произведение на модерното изкуство. И то е такова, само че има и практическа цел. Както при останалите си работи, и тук дизайнерът не се отклонява от основната си линия – максимално вдъхновение от природата. Лампите му наистина приличат на дървета и, също както истинските дървета, черпят слънчевата енергия. Освен всичко останало, слънчевите дървета са и красиви.

На фона на уличните лампи, които сме свикнали да виждаме, тези на Лавгроув изглеждат почти космически. Стволът им е като на дърво, имат и десет клона, като на всеки има слънчев панел, който събира слънчевата енергия през деня и вечерта я излъчва, за да осветява улицата. Лампите могат да работят четири денонощия, оставени без слънчева светлина.

{gallery}tech/djadji/solar_trees/solar{/gallery}

След като за пръв път са поставени…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here