Да се облечеш в технологии

0
182

ТехнологииТехническият гений на човека става все по-изобретателен и вече иска да се облече в собствените си технологични изобретения. Буквално.

Реклама

Тенденцията е толкова очевидна, че се наложи наскоро в Бостън да се организира цяла конференция по въпросите на „технологиите за обличане”. 

От Швейцарския федерален технологичен институт например представят следното нововъведение – еластични, подобни на конци сензори, които могат да се вплетат в ризи и блузи. Така те отчитат каква е позата на човека, който ги е облякъл. По този начин пациенти с болки или травми в областта на гърба могат да получават предупреждения на телефона или компютъра си: „Изгърбил си се! Седни правилно!”

От Университета в Бремен пък се насочват към обувките. Там са разработили сензори, които се вграждат в обувките и отчитат местоположението на човека, който ги носи, в реално време. Това е полезно за местата, които сателитните системи за навигация или не достигат, или не могат да опишат точно. Засега сензорът трябва да се придържа на мястото си с помощта на връзките на обувките, но се очаква скоро да се внедри в подметките. Идеята е по този начин да се следи местоположението на пожарникари и други екипи за спешно реагиране.

„Тя харесва ли ме?” – това е въпрос, на който всички понякога сме търсили отговор. Макар че и ние вече сме се изказали по въпроса, студенти от Масачузетс са намерили оптималния начин да разбереш доколко ангажиран в разговора е човекът срещу теб. Те са направили черни пластмасови нашийници, които засичат най-различни неща в организма – от движението до начина на говорене. По този начин се вижда нивото на участие и заинтересованост на хората в даден разговор. Информацията може да се изпрати до телефон или компютър и човекът да получи ценен съвет за разговора. Разбира се, лекарите са скептични към подобни устройства, защото чувството, че си постоянно наблюдаван, може да доведе до депресия.

От Колорадо пък са изскочили с друго предложение – ръкавици с вградено дистанционно. Те са предназначени за сноубордисти и мотористи и идеята им е с най-малкото движение на пръстите човекът да управлява преносимото си музикално устройство – mp3 player и т.н. Иначе казано, вместо да си носиш дистанционно, направо да се облечеш в него.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here