Секс и стрес

0
498

Каква е връзката между тях и как да имаш повече от първото и по-малко от второто. (И накрая – един специален съвет на Vratovrazka.bg срещу мъжкия стрес.)

Реклама

Секс и стрес

Стресът причинява всякакви гадости и една от тях е проблемен сексуален живот. Изследвания доказват, че хората, подложени на стрес в работата, вкъщи или където и да било, имат понижено сексуално желание.

Връзката стрес-секс

Причината стресът да влияе на либидото са хормоните. Когато тялото ни реагира на стреса, организмът ни преминава през редица хормонални промени – увеличава се производството на кортизол и адреналин. Увеличеното производство на тези хормони може да доведе до проблеми с други хормони – онези, които са свързани със сексуалното желание. И ако състоянието на стрес не се промени, то постепенно се превръща в хронично.

Иначе казано, стресът не е някакъв въображаем проблем, той има чисто физически измерения и е нормално да се отразява на сексуалния ни живот.

Затворен кръг

Най-интересното във връзката между стреса и либидото е, че тя е двупосочна. Ако си подложен на стрес, имаш понижено либидо. Правиш по-малко секс и това води до допълнителна фрустрация и още повече стрес.

Стресът, потентността и фитнесът

Решението

За да се излезе от този порочен цикъл, трябва да се справиш със стреса. Това често е по-трудно, отколкото звучи, особено ако източникът на стрес е постоянен и не зависи напълно от теб.

Ако не можеш да решиш проблемите, които те стресират, има и друго, макар и временно, решение – да си налагаш да ги забравяш отвреме навреме. Ако например нещо те тормози в работата и за момента не можеш да го поправиш, спри да мислиш за него в мига, в който се прибереш вкъщи.

Повече секс

Това е най-доброто лекарство. Ако усещаш, че стресът влияе на сексуалното ти желание, обясни на половинката си, че имаш нужда от нейната веща помощ. Харесайте си една вечер от седмицата и се уговорете, че тя е запазена за секс. Изключете телефоните и телевизора и си поставете за цел да опитате нещо ново в леглото. Доказано е, че оргазмът е сред най-добрите средства срещу стрес.

(Ако решиш да се възползваш най-грозно от това, че си стресиран, кажи на приятелката си, че си чул, че свирките са особено добро средство срещу мъжкия стрес. Ако искаш, даже й кажи, че си го прочел във Vratovrazka.bg, ние ще потвърдим версията ти.)

Виж още: 10 неща, които пречат на добрия секс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here