Червеният цвят е афродизиак

0
501

Червено бельо

Реклама

Когато наоколо има червено, намираме жените за по-секси.

Изследванията за това какво точно ни привлича в жените са много. Едно от тях дори е открило, че намираме дамите за по-привлекателни малко преди барът да затвори! Иначе казано, освен физическите характеристики на жените, има и разни други неща, които ни влияят. Едно от тях е червеният цвят.

При изследването, което е доказало тази зависимост (публикувано в Journal of Personality and Social Psychology), са използвани снимки на средно привлекателни жени, които мъжете трябвало да оценят. Оказало се, че колкото повече червен цвят има в помещението, където се намират мъжете, толкова по-високо оценяват те привлекателността на жените от снимките. Нещо повече, червеното увеличавало също така степента на сексуалното желание (по преценка на самите мъже). Освен това повечето червено карало мъжете да искат да похарчат повече пари за вечер с жените от снимките! При това ефектът на червения цвят бил толкова очевиден, че не можело да става дума за грешка или случайност.

По-интересно обаче е друго. Ако се беше оказало, че се възбуждаме от червени рокли, червени обувки с високи токчета и червено червило, това нямаше да е особена новина. Интересното е, че не женските дрехи ни влияят, когато са червени, ами самият цвят, той има свойства на афродизиак. Този извод се наложил, след като учените давали черно-бели снимки на мъжете или поне снимки, в които няма червено.

Мъжете, участвали в проучването, нямали представа, че цветовете наоколо им влияят. Оказало се също така, че червеното има влияние върху нашите оценки за жените, но не и върху оценките на жените за нас или за други жени.

Защо точно червеното ни бърка в главите (и двете) не може да се каже точно. Предполага се, че това е смесица от биологични и културни фактори.

Иначе казано, ако видиш някоя мацка и решиш, че това е любовта на живота ти и пожелаеш сега, в този момент, да дадеш цялата си заплата, за да й купиш подарък, спри и се огледай. Момичето може просто да е нарамило някоя червена ваза например.

И въпреки че червените лампи според учените ни влияят също толкова, колкото жени по червено бельо, ние все пак сме на мнение, че второто е по-силен афродизиак. Ето малко аргументи за нашата теза:

{morfeo 215}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here