Легалната проституция: разходка сред Червените фенери

0
654

Проституцията

Реклама

Светът е шарено място и част от шаренията му е в това, че на някои места едно нещо е забранено, докато на други то е напълно нормална част от живота.

Такова нещо е проституцията.

В няколко държави по света размяната на пари срещу секс е като размяната на пари срещу кисело мляко. Иначе казано – съвсем законна.

Добрата стара Холандия

Холандия е едно от местата, за което всеки се сеща, когато стане дума за легална проституция и секс туризъм. Там това е толкова нормално, че в Амстердам дори съществува Информационен център, където човек може да се информира по въпроса. Адресът му е „Амстердам, Кварталът на червените фенери, зад старата църква”. (Ако не вярваш – има си и сайт.) Центърът предлага обиколки на прочутия квартал, образователни лекции по въпросите на секс индустрията за ученици и дори уъркшоп, воден от бивша проститутка. Към центъра има и мини музей.

В сайта на информационния център човек може да намери и друга полезна информация – че не е добра идея да снимаш проститутките, които предлагат услугите си зад огромните, подобни на витрини, прозорци в Квартала на червените фенери. Причината е, че много от проститутките водят двойнствен живот и е напълно възможно, когато не работят като проститутки, да са грижовни съпруги или детски учителки. Поради това не е препоръчително да ги снимаш.

Законовата страна

Проституцията не е забранена в Холандия, но е строго регулирана. Една от причините за стриктната регулация са случаи, в които властите са откривали връзки между проституцията и криминални дейности като трафик на хора.

Проституцията никога не е била престъпление в Холандия, въпреки че преди време е имало забрани на сводничеството и отварянето на публични домове. През 2000 г. тези забрани са премахнати от наказателния кодекс с цел да се отрази съвременната реалност. Напоследък обаче кметът на Амстердам е повдигал въпроса за подновяване на забраната на сводничеството.

Проституцията като професия…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here