Професия хетера

0
238

Фрина
Известната древногръцка хетера Фрина

Реклама

Хетерите

Както се сещаш, третият вид – хетерите – били най-яките мацки. Също така, те били изключително и само мацки, докато сред робите и свободните проститутки имало и мъже.

Хетерите не били просто проститутки, а онова, което по-късно ще наречем куртизанки. Били образовани и умеели да забавляват мъжете не само със секс. На всичкото отгоре имали доста висок социален статус, несравнимо по-висок от статуса на всички останали жени.

Ако си търсиш хетера, няма да я намериш в бордеите, основани от Солон. Там имало само робини и свободни проститутки. Затова пък в бордеите било евтинко – всеки, независимо от размера на доходите си, можел да си позволи нещичко. При това съвсем законно и на регулирани от държавата цени.

За хетера е трябвало да си по-заможен. Но пък при хетерите можеш да очакваш не само секс, а и компания, разговори, песни, танци и разни други удоволствия, които не свършват за половин час.

Интересно е, че хетерите били доста уважавани. Тяхното мнение се зачитало наравно с това на мъжете. Вероятно защото били съвестни данъкоплатци, които се отчитали както подобава за дейността си пред държавата. Както и защото имали доста повече пари от останалите, да ги наречем честни жени, а и от доста мъже. Някои хетери имали и доста силно политическо влияние.

Всъщност в древна Гърция имало две групи независими жени – хетерите и спартанките.

Необходимостта от проституция

Мъжете по онова време се женели на около 30 години и преди да се оженят, те имали общо взето два варианта за сексуални връзки – или с проститутки, или с не-проститутки.

Само че във втория случай става сложно. Да правиш секс с неомъжена жена не било вариант, а сексът с женена жена по онова време е бил истинска руска рулетка. Ако съпругът хванел жена си с любовник, той имал съвсем законното право да го убие.

Най-вероятно тази перспектива е карала доста млади мъже да предпочетат безопасността на регулираните бордеи. Или, ако били по-заможни, можели да си намерят хетера.

А това е Спарта…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here