Професия хетера

0
776

Вярно ли проститутките имат най-древната професия?

Реклама

Всъщност не. По-древни са професиите на ловците, земеделците и животновъдите.

Въпреки това обаче проституцията действително е занимание, което съществува от хилядолетия. Общо взето, откакто съществуват стоки като храна и други неща от първа необходимост, съществуват и хора, които си ги набавят, разменяйки ги срещу секс.

Колко древно древна е професията всъщност?

Ами, на около 40 века.

В Законите на Хамурапи – сборник от 282 закона на вавилонския цар Хамурапи, – освен всичко останало, се уреждат и имуществените права на проститутките. А въпросните закони са от 18 век пр.Хр.

В гръцката античност нещата стават още по-интересни.

Гръцка ваза
Проститутка с клиент, рисунка от древногръцка чаша за вино. Кесията на стената показва какви са отношенията между двамата.

Солон е много уважаван атински държавник от 7-6 в.пр.Хр. Останал е в историята с редица важни реформи, които са допринесли изключително много за оформянето на атинската демокрация.

В почивките между важните си задачи обаче Солон се е занимал и с един друг, също толкова важен въпрос – уреждането на проституцията.

За да е всичко точно и всеки да има достъп до платена любов, Солон за първи път учредил законни, държавно финансирани бардаци.

От проститутка до проститутка има разлика и това е така от хилядолетия. Така било и в древна Гърция.

Тогава, най-общо казано, проститутките се деляли на три групи – робини, свободни улични проститутки и хетери.

Робините най-често били от варварски произход и били собственост на сводници. „Сводник” между другото за тогава си било напълно нормална професия, макар и не от най-уважаваните.

Свободните проститутки си намирали клиенти на улицата. Гримирали се и често използвали разни тактики като отпечатъци от сандали. Издълбавали в подметките си думите „Следвай ме” и оставяли отпечатъци, за да дадат знак на мъжете, че са готови да им продадат малко любов. Някои от тези проститутки успявали да се издържат доста прилично, плащали данъци и дори можели да станат доста богати.

Момичетата, които се занимавали с танци и свирене на музикални инструменти по разни официални събития, всъщност спадали към групата на свободните проститутки. Вероятно заради удобството първо да чуеш изпълнение на арфа, след което да се преместиш в задната стаичка с арфистката.

Както се сещаш, третият вид – хетерите – били най-яките мацки…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here