5 въпроса за оргазма

0
503

Мъже и жени

Реклама

Колкото и да сме осведомени, винаги можем да научим нещо ново за секса. Ето 5 изненадващи въпроса и отговора за оргазма:

1. Еднакви ли са усещанията на мъжете и на жените по време на оргазъм?

Това е въпрос, на който много трудно може да се даде отговор, но учените все пак са опитали.

През 1976 г. е проведено изследване, при което мъже и жени били помолени да опишат с думи усещанията си по време на оргазъм. След това в получените текстове заменили думите, специфични за единия или другия пол, с полово неутрални изрази. Така променените текстове били оценени от друга група изследващи и те не могли да кажат дали даден текст е писан от мъж или от жена.

Сред думите, с които мъжете и жените описвали оргазмите си, са: „замайване”, „вълни”, „облекчение” и „еуфория”.

Приликите в усещанията може би се дължат на приликите между пениса и клитора, които са инервирани от един и същ нерв (пудендален).

2. На каква възраст хората са готови да изпитат оргазъм?

Това е тема на научни спорове. Според някои учени хората не могат да изпитат оргазъм преди пубертета. Други обаче твърдят, че ако необходимите нерви са функциониращи, оргазмът е възможен на всяка възраст, дори преди раждането на човека.

3. Възможно ли е оргазмът да е отключващ фактор за инфаркт?

По-скоро не. Възможно е усилието, вложено в целия акт, да има роля, но оргазмът сам по себе си не би трябвало да е отключващ фактор.

Интересно е, че в повече от две трети от смъртните случаи вследствие на инфаркт по време на секс става дума за извънбрачна връзка. В този смисъл учените предполагат, че стресът също играе роля.

4. Задължителна ли е ерекцията за мъжкия оргазъм?

Не е. Връзката между пениса и мозъка е активна независимо дали по време на стимулацията пенисът е твърд или мек.

5. По-вероятно ли е зачеването, ако жената достигне до оргазъм?

Вероятно да. Контракциите на матката по време на оргазъм увеличават всмукването и така семенната течност по-лесно достига го шийката на матката и до самата матка. Освен това хормонът окситоцин, който се освобождава по време на оргазъм, води до допълнително свиване на мускулите на матката и още повече засмукване.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here