10 здравословни ефекта на целувката

0
518

Устни

Реклама

Освен че са приятни, страстните целувки са полезни за здравето, твърди науката. Освен очевидните ефекти – по-широка и доволна усмивка например, – от целувката има и редица други ползи.

1. Тренировка за лицевите мускули

Когато се целуваме, тренираме лицевите си мускули и подобряваме кръвообращението в тази обаст – като фитнес за лицето. А това помага за предпазване от поява на бръчки.

Колкото по-интензивна и страстна е целувката, толкова по-добре изразени са тези ефекти. Една вяла целувка активира само два мускула, а по-дълбоката френска целувка ангажира почти всички лицеви мускули.

2. Горене на калории

Да, не е същото, както когато се потиш на пътечката, но не е и все едно лежиш. Движението на мускулите, заедно с притока на адреналин и освобождаването на невротрансмитери, помага за по-бързо горене на калории, отколкото можем да си представим.

3. Още здравословни ефекти

Доказано е, че целувките стимулират сърдечно-съдовата дейност и намаляват холестерола и високото кръвно налягане.

4. Имунната система

Имунитетът ни също печели от целувките. Когато се целуваме, обменяме слюнка, което се смята за полезно за имунната система, защото по естествен начин кара организма да намери начини да се пребори с бактериите, на които е изложен чрез тази обмяна.

С други думи, целувките са една доста приятна ваксина.

И още…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here