Възможно ли е приятелство между мъж и жена?

0
359

Приятели

Реклама

По този въпрос хората се разделят на две. Едните твърдят, че е напълно възможно, и дават примери от собствения си живот. Другите упорито настояват, че между мъж и жена приятелство не може да има, защото се намесва привличането, и също са готови с примери.

А какво казват учените?

Те са по-скоро на страната на втората група.

Според едно от най-новите изследвания по въпроса, проведено от учени от университета в Уисконсин, приятелството между мъж и жена най-често се основава върху сексуално привличане, поне от гледна точка на мъжа. Без значение дали мъжът си има гадже или не, той обикновено е привлечен от жената, която нарича „просто приятелка”.

При жените е малко по-различно – за тях е възможно да съществува приятелство с мъж, към когото не изпитват сексуално привличане. Ако все пак жените се окажат привлечени от свой „просто приятел”, то това обикновено се случва, ако имат проблем във връзката си.

Учените казват, че в днешно време приятелствата между мъж и жена са много по-често срещани заради контактите между двата пола в учебните заведения, на работните места и при практикуването на хобита. Това обаче не означава, че инстинктите ни за търсене на сексуални партньори са се променили – все пак те са се развивали в продължение на хиляди години. Затова въпросът с „просто приятелство” е толкова сложен.

Като част от проучването изследователите помолили 88 млади двойки приятели от противоположни полове да оценят доколко са привлечени един към друг, попълвайки поверителни въпросници.

Оказало се, че мъжете, независимо дали са обвързани или не, по-често са привлечени от приятелките си жени, отколкото жените – от приятелите си мъже. Също така, мъжете по-често смятали, че техните приятелки жени се интересуват от тях в сексуално отношение, което в повечето случаи не било вярно.

Жените от своя страна по-рядко били привлечени от приятелите си мъже, ако последните били обвързани.

И мъжете, и жените, които имали тайно увлечение по приятел, го виждали повече като проблем, отколкото като полза. Като цяло мъжете били по-склонни да го смятат за нещо положително.

Хората, включени в изследването, казали, че имат полза от приятелствата с противоположния пол, защото получават съвети и повдигат самочувствието си.

снимка: Chiva Congelado, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here