Трудната дума “Извинявай!”

0
250

Не е въпросът само в едното “Извинявай”. Има няколко важни момента, които трябва да имаш предвид:

Реклама

Извинявай!

1. Трябва да признаеш какво точно си направил, за да ядосаш или натъжиш твоето момиче. Все пак идеята не е да се извинявай ей така, по принцип, за озоновата дупка например!

Ако не знаеш защо ти се сърди, решението пак не е сложно – попитай я. НО внимавай как ще го направиш! Ако видиш, че е ядосана, не е добра идея да кажеш: “Виждам, че се носиш като буреносен облак. Какво е станало?” Ако ти си виновен, това никак няма да подобри ситуацията! По-добър вариант е нещо такова: “Май си разстроена и имам чувството, че е по моя вина. Направил ли съм нещо? Ако да, кажи ми, за да го поправя!”

След като тя ти каже, прецени дали имаш вина и дали трябва да паднеш на колене (това е образно казано, макар че кой знае – като нищо може да се наложи и да го направиш буквално!)

2. Признай как точно й се е отразило деянието ти. Например, представи си, че те е чакала на студа един час. Кажи й, че съзнаваш какво си направил – как е можела да се разболее, как е мръзнала заради теб и т.н. Покажи й, че напълно осъзнаваш точно защо трябва да се извиниш.

3. Е, кажи и едно “Извинявай”, де! Колкото и да са важни другите неща, и това трябва да се каже.

4. Обещай, че няма да се повтори. И гледай наистина да е така – не би искал тя да спре да ти вярва, нали? Пробвай да не правиш същото провинение за втори път и така тя ще знае, че щом си казал нещо, значи ще го направиш. А за нея да ти има доверие е много важно.

5. Поискай да ти прости. Все пак идеята не е да се самобичуваш пред нея, а тя да стои като камък. Ако си се справил с извинението, тя би трябвало да ти се хвърли на врата и всичко да е наред. Затова попитай я дали приема извинението ти – така ще й дадеш необходимия повод да ти се хвърли на врата.

Картичка

Накрая, ако провинението ти е голямо, можеш да повишиш качеството на извинението си, като й купиш малко подаръче – не е нужно да е нещо скъпо, просто мил жест, за да разбере, че наистина искаш да се реваншираш. Малка картичка с няколко мили думи също е добър вариант.

НО не разчитай на подаръчетата да поправят всякакви каши, които би могъл да сътвориш! По-добре недей да рискуваш и не прави така, че да се налагат големи извинения. Защото понякога дори най-милата картичка не е достатъчна. Нещо повече, ако провинението е много голямо – например изневяра – и тя все пак реши да ти прости, идеята да си има картичка или подаръче, които да й напомнят за вината ти, не е добра. Щом ти е простила, имай предвид, че това е нещо, което тя би предпочела да забрави!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here