Трудната дума “Извинявай!”

0
512

Дъвка

Реклама

За повечето от нас не е никак лесно да се извиним. Дори да знаем, че трябва, думите “Извинявай, сгреших!” или изобщо не искат да излязат от устите ни, или излизат някак изкуствено, като стара дъвка, която вече не става за нищо. Как да се справим с предизвикателството, наречено “Извинение”?

Има един съществен момент – колкото по-близък е човекът, на когото трябва да се извиниш, толкова по-трудно се справяш със задачата. А най-сложно е, когато става дума за приятелката ти, затова ще се фокусираме върху този случай.

Първото, което трябва да осъзнаеш, е, че не си първият, на когото му се налага да се извинява по какъвто и да било повод. Без значение дали си закъснял безбожно много за срещата ви или си забравил датата, на която се навършва един месец от връзката ви, разбери – и други за го правили. И са се извинявали. Това дава някакво успокояващо чувство за общност, нали?

Второ, трябва да си наясно дали наистина си виновен. Ако се извиняваш само защото тя така иска, а не чувстваш никаква вина, просто няма смисъл. Една фалшива думичка може да оправи нещата за момента, но при следващия такъв случай на теб едва ли ще ти се иска пак да се извиняваш, без да се смяташ за провинен. И връзката ти никак няма да спечели от това.

Затова помисли – имаш ли вина и колко е голяма тя. Ако мислиш, че нямаш, обясни го спокойно на приятелката си. Кажи й, че най-лесното е да кажеш едно “Извинявай” и така да приключиш въпроса, но не искаш да си лицемерен.

Ако обаче мислиш, че трябва да се извиниш, тогава вече е друго. Да, може да не е много лесно, но трябва да го направиш мъжки. Премисли хубаво какво ще кажеш и така думите “Съжалявам, сгреших” ще излязат съвсем естествено. А, повярвай, НЯМА жена, която да не се трогне от едно искрено извинение.

Трето, не се шашкай, ако в началото ти е трудно да се извиниш. Това е нещо, което трябва да се научи, не се раждаме с умението да го правим. Спомняш ли си в детската градина да са ти казвали готови фрази, които да използваш в този, а и в други случаи? “Извинявай, мило другарче, повече няма да правя така!” Да, тогава не си знаел как човек се извинява и е трябвало да ти го кажат. Сега е същото – ако имаш проблем с това за се извиниш като пораснал човек на пораснал човек, трябва просто някой да ти каже как става. (В случая – ние!)

Е, как става?

Не е въпросът само в едното "Извинявай"…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here