Как да разбереш дали тя лъже

0
1398

Пинокио

Реклама

Без значение дали думите й са „Да, мама много те харесва!” или „Забавих се, защото срещнах една позната”, на всички понякога ни се иска да имахме представа дали точно в този момент приятелката ни ни казва истината. Което не е невъзможно, дори тя да не се казва Пинокио!

Според психолозите когато мозъкът казва едно, а устата – друго, тялото дава издайнически сигнали, които крещят: „Това не е истина!” Всичко, което трябва да направиш, когато се съмняваш, е да потърсиш тези сигнали. Ето как:

Устни

1. Наблюдавай устата й

Лъжата е стресова психологическа ситуация. В момента, в който една жена я изрича, се увеличава нейната перисталтика (свиване) на мускулите на хранопровода, които участват в процеса на гълтане. Затова, ако тя преглъща затруднено, преди да заговори, това може да е знак, че лъже. Друг признак е облизването на устните, преди да започне да говори. Това става, защото при стреса от казването на лъжа се забавя производството на слюнка и устата пресъхва.

2. Питай за подробности

Често хората не искат да изрекат лъжа и намират неин заместител – неясни обяснения, които имат за цел да скрият истината. Така например е възможно когато й зададеш въпрос и тя не иска да отговори искрено, да отговори с въпрос, за да спечели време. Може да се опита да се измъке по друг начин, като каже, че не си спомня или нещо такова. При всички случаи, ако веднъж е послъгала или се е опитала да отговори неясно, ще го направи пак. Най-добрият начин да реагираш е да искаш подробности – ако ти каже, че се отказва от излизане с твои приятели, защото й е зле, попитай я какво точно й има, откога се чувства така, ходила ли е на лекар… Ако лъже, въпросите почти със сигурност ще я накарат сама да си признае.

3. Слушай я – смущението от лъжата издава…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here