Защо оглупяваме пред красива жена

0
420

Случвало ли ти се е да се озовеш в компанията на хубава жена и да не можеш да вържеш две изречения? Е, можеш да си спокоен – вината не е в теб. За това поведение си има съвсем научна причина.

Реклама

Красива жена

Изследване на холандски учени, цитирано от британския вестник Daily Mail, доказва, че след няколко минути разговор с привлекателна жена мъжете се справят по-зле с тестове, измерващи дейността на мозъка.

В проучването 40 студента (мъже) направили тестовете, след което прекарали седем минути в разговор с член на екипа – мъж или жена. След това повторили тестовете. Оказало се, че доброволците, които разговаряли с жени, се справили много по-зле на втория тест. Колкото по-привлечени били от жената и колкото повече се стараели да я впечатлят, толкова по-зле се представяли на тестовете.

Учените казват, че в такива ситуации използваме огромна част от мозъчните си ресурси, за да впечатлим красивата жена, с която говорим, и така не можем да се съсредоточим върху други неща.

Причината за тази особеност в мъжкото поведение учените обясняват с това, че сме програмирани да търсим предаване на гените си. И в момента, в който видим красива жена, този вроден стремеж започва да подскача като превъзбудено куче пред стопанина си, когото не е виждало отдавна.

Когато обаче направили същото изследване с жени-доброволки, се оказало, че при тях способностите остават непроменени след разговорите, независимо дали са говорили с мъж или с жена.

Разликата е в това, че жените приемат за подходящ в репродуктивно отношение мъж не просто най-привлекателния. Те търсят сигурност, мило отношение и защита – неща, които не се разбират само от един поглед. Поради това дамите са в състояние да си съберат мислите дори и след разговор с привлекателен за тях мъж, докато ние сме обречени да преглъщаме трудно и да не намираме подходящите думи всеки път, когато красива жена се изпречи на пътя ни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here