Мъжете в червено привличат жените

0
331

Червено

Реклама

Оказва се, че жените си падат по мъже в червени дрехи. Това твърдят авторите на изследване, публикувано в Journal of Experimental Psychology.

Според изследването червеното прави мъжа по-привлекателен, по-силен и по-желан от жените като сексуален обект. Смята се, че причината е, че женските чувства към мъжете са отчасти примитивни. Като видят червено, жените си мислят за по-висок социален статус и, следователно, за по-добро материално положение. Затова мъжете в червено изглеждат по-привлекателни, обяснява психологът от Университета в Рочестър Андрю Елиът, който е ръководител на проучването.

Вероятно женското предпочитание към червения цвят е научено и културно обусловено – червеното се смята за кралски цвят и за символ на сила. Много мъже слагат червена вратовръзка, ако искат да направят впечатление. Друго интересно нещо е, че червеното има подобен смисъл в различни култури, които иначе нямат общо помежду си.

Освен културни обаче, причините жените да реагират на червения цвят са и чисто биологични. При приматите например червеното се свързва с алфа мъжкарите, а и при останалите животни мъжките и червеното са комбинация, която привлича женските. При много видове мъжките имат ясно забележимо червено оцветяване. Женската слабост към червеното се наблюдава при риби, птици, ракообразни и примати.

Иначе казано, на тази биологична основа са се появили и културните значения на червеното в обществата. Така червените дрехи са станали символ на влияние. Но най-интересното според Елиът е, че жените се оказват привлечени не от грубата сила, а именно от социалния статус, чийто символ е червеното.

Няколко години преди това изследване Елиът е участвал и в друго, според което жените в червено също привличат мъжете. В този случай обяснението отново се дава с помощта на животинското царство – червеното при женските е символ на сексуална отзивчивост.

снимка: coltpr, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here