Брюнетки срещу блондинки

0
359

Снежанка

Реклама

Различните хора и епохи имат различни предпочитания към цвета на женските коси. Нашето мнение – да има разнообразие, харесваме ги всички!

Но не винаги е било така. От векове в западната култура съществува предпочитание към блондинките, като се започне от героините от вълшебните приказки. Единственото изключение е Снежанка. Но днес блондинките се свързват и с нещо друго – с не особено голям интелект…

Откъде идва митът за глупавите блондинки?

Не може да се даде стопроцентов отговор на този въпрос. Според някои тази идея се ражда във филмите, като най-типичен пример са героините на Мерилин Монро и Джийн Харлоу (показателен пример е заглавието „Джентълмените предпочитат блондинки“ с Мерилин Монро). Мерилин Монро Но има и идеи, според които връзката между интелекта и цвета на косата е доста по-стара. Според някои учени тя е във връзка с факта, че повечето бебета от европеидната раса като малки са със светла коса. Предполага се, че оттам може да е дошла асоциацията на тази коса с детството, наивността, невинността. И оттам – глупостта.

Има и други теории, според които нещата са с още по-дълбоки корени. Според тях всичко дошло от древните гърци и римляни, които, каквито си били тъмнички, много се очаровали от светлите коси на келтите и северните народи. Затова много от тях се стараели да си изсветлят косите, а някои си правели и перуки от косите на поробените светлокоси северняци. И тъй като сред най-големите почитатели на тези перуки били куртизанките, достопочтените римски дами веднага решили, че светлата коса трябва да бъде презряна. От това тяхно отношение според авторите на теорията се родила идеята за глупавите блондинки.

Друга подобна идея е, че за римляните северните народи били варвари (то за тях всичко извън Рим било варвари), т.е., че светлокосите племена били по-ниско културни от тъмните южноевропейци.

В средновековна Европа това впечатление се затвърдило поради склонността на селячеството да работи повечко на полето и така да изсветлява. Докато благородниците се излежавали на сянка, а тъмните им коси се запазвали, тъй като се женели помежду си, селяните изрусявали. И понеже селячеството се свързва с духовен мрак, ето ти ги веселите работници – светли и глупави.

Цветът на косата за някои е повече от цвят…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here