За революцията и жените

0
395

Свободата

Реклама

Като се каже „Франция” си представяме много неща къде с основание, къде не толкова. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойки с всички произтичащи от това странични помисли. А се замислихме за това по повод националния празник на Франция – на днешния ден преди 219 години е паднала Бастилията.

Дори в смутното време на Френската революция французите са намерили време не само да мислят за жени, но и да направят една от тях свой национален символ.

Тя има много лица. Известна е например като Свободата, която води народа с едни гърди напред. Известна е и като Мариана.

Мариана като Бриджит Бардо

Не се знае дали Мариана е съществувала, дали ако е съществувала, се е казвала така и т.н. Но така или иначе французите правят този образ символ на свободата, революцията и републиката. Предполага се, че избират жена за символ на всичко това, защото преди Френската революция страната е управлявана само от мъже. Така Мариана с червената шапка става антипод на предишното абсолютистко управление.

И понеже не може да се живее само с картините и скулптурите от преди два века, французите решават, че трябва да има и съвременни Мариани. На няколко години те си избират различна, по която скулптори правят бюстове на Мариана. Тези бюстове могат да се видят във всяко кметство във Франция. (Вече разбираме откъде идва думата „бюст”!)

Бриджит Бардо

Най-известните и красиви френски жени са били модели на бюстовете на Мариана – Бриджит Бардо, Мирей Матийо, Катрин Деньов. За последен път Мариана е избрана през 2003 г., а през 2000 г. за пръв път изборът е проведен чрез гласуване на всички френски кметове. Този предпоследен избор ни е по-интересен от последния заради победителката.

Тя е Летисия Каста…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here